Мъфини с ягоди и шоколад

Необходими продукти:
  • 2 бр. яйца
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. йогурт /или кисело мляко/
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 1/4 ч.ч. олио /или разтопено масло/
  • 1 ч.ч. + 2 с.л. брашно
  • 1 бр. ванилия
  • настъргана кора на 1/2 цитрус – лимон или портокал
  • няколко парчета шоколад
  • няколко парчета локум
  • 200 гр. ягоди
  • пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Смесете киселото мляко и содата и разбъркайте добре. Прибавете ги към яйчената смес заедно с олиото. Пресейте брашното и добавете и него.

Почистете и нарежете половината ягоди на малки парченца. Заделете 4-5 ягоди, които разделете на две половинки. Нарежете локума на малки кубчета. Прибавете кубчетата от ягоди /предварително оваляни в нишесте или галета/ към кексовата смес, заедно с парченцата шоколад и настърганата цитрусова кора. Разбъркайте внимателно със шпатула, колкото да се смесят съставките.

Разпределете сместа във формички за мъфини на 3/4 от обема им. Отгоре сложете по 1/2 ягода.

Печете мъфините на 170 градуса с вентилатор, за 30 минути, до суха клечка.

След изпичането, поръсете малките сочни кексчета с пудра захар.