Сельодка под шуба

Необходими продукти:
  • 400 гр. руска сельодка /маринована херинга/
  • 120 гр. картофи /2 броя/
  • 100 гр. моркови /2-3 броя/
  • 100 гр. червено цвекло /1 глава/
  • 1 глава червен лук
  • 150 гр. кисели краставички
  • 3 сварени яйца
  • 200 гр. майонеза
  • копър или магданоз за украса
  • сол на вкус
Начин на приготвяне:

Обелват се морковите и цвеклото. Сваряват се яйцата, картофите, морковите и цвеклото, след което яйцата и картофите също се обелват. Когато изстинат, всички тези продукти се настъргват на едро ренде и се осоляват на вкус.

Лукът се нарязва на много ситно. На малки кубчета се нарязват киселите краставички и сельодката.

Подреждат се на пластове в следния ред: картофи, херинга, лук, майонеза, кисели краставички, настъргани яйца, моркови, цвекло и отново майонеза. Най-отгоре се слага магданоз или копър за украса.

Салатата се оставя за няколко часа, покрита с фолио в хладилник преди да се поднесе. Може да престои до 3 дни.