Фокача с маслини и чери /рецепта по Зоната/

Необходими продукти:

  • 1 яйце и 2 белтъка /аз използвах 2 яйца/ – 2 БП
  • 100 гр. зърнеста нискомаслена извара, може да замените с 56 гр. сирене – 2 БП
  • 70 гр. моцарела лайт – 2 БП
  • 110 гр. овесени трици – 5.75 БВ
  • 80 гр. домати Чери – 0.25 БВ
  • 1 ч.л. зехтин – 3 БМ
  • 6-12 броя маслини, в зависимост от големината – 3 БМ
  • 1 бакпулвер /аз използвах 1 ч.л. сода за хляб/
  • 2-3 с.л. кисело мляко /не броим/
  • подправки по избор – самардала, чесън на прах, мащерка, риган, розмарин
  • по желание шепа бейби спанак, няколко пера пресен лук или зелен чесън

Начин на приготвяне:

В купа разбиваме яйцето и белтъците. След това към тях прибавяме изварата /сиренето/, триците, моцарелата, киселото мляко, бакпулвера /или угасената в кисело мляко сода/, самардалата, чесъна на прах и по желание накъсан бейби спанак. Оставяме за няколко минути да набъбнат триците и прехвърляме сместа в намазнена тавичка. Подреждаме равномерно черито, разрязано на две и маслините, нарязани на късчета.

Печем в предварително загрята фурна на 170-200 градуса за около 25 минути, на вентилатор. Печем до златисто и през това време си подготвяме сос от зехтина, перата зелен лук или чесън и останалите подправки, като ги натриваме в хаванче или купичка с помощта на чукало.

След като извадим фокачата от фурната я посипваме с този сос. Количеството е за 6 БПВМ.