Къри от тиквички с кашу /аюрведа рецепта/

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички /количеството е за 4 порции/
  • 60 гр. кашу
  • 2-3 с.л. гхи /или друга мазнина за готвене/
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. синапено семе /цяло/
  • 1 ч.л. пресен джинджифил /накълцан на ситно/
  • 1/2 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. резене
  • 1/8 ч.л. асафетида /или счукана скилидка чесън/
  • 1 ч.л. куркума
  • сол на вкус
  • гореща вода

Начин на приготвяне:

Тиквичките не се белят. Нарязват се на кубчета от около 1 см. Слагаме мазнината на дъното на тенджера. Оставяме на загрят котлон със средна температура. Първо запържваме синапа докато изпука и изпусне своя аромат. Добавяме 2 шепи от нарязаните тиквички и разбъркваме хубаво. След това добавяме останалите подправки и джинджифила. След подправките добавяме останалите тиквички. С постоянно бъркане готвим около 2 минути, за да омекнат зеленчуците. Добавяме малко гореща вода /да залее наполовина съдържанието на тенджерата/. Добавяме и лимоновия сок, за да не се разварява ястието. Когато заври водата, слагаме капак и на тих огън готвим около 6-7 минути. Накрая добавяме солта.

Отделно пасираме кашуто с малко студена вода /около 1 пръст на нивото на ядките/. Пасираме докато получим гладка консистенция – подобна на гъста боза. Добавяме ядковата смес към тиквичките и готвим още около минута, като разбъркваме постоянно.

Кърито може да се приготви със зеленчуци като моркови, пащърнак, карфиол, зелен фасул, картофи, гъби, микс.

Внимание! Лимонов сок се добавя само към лесно разваряващите се зеленчуци!

Ястието може да се гарнира с ориз басмати. Консумира се топло, веднага след приготвянето.