Необходими продукти:
- 600-700 гр. карфиол;
- 500-600 гр. картофи;
- 200 гр. заквасена сметана;
- 1 ч.л. кимион на семена;
- 1 ч.л. настърган пресен джинджифил;
- 1.5-2 ч.л. зърна кориандър(смлени);
- 1 ч.л. куркума;
- гхи;
- сол на вкус;
- пресен копър за поръсване;
- гореща вода.
Начин на приготвяне:
Картофите се нарязват на кубчета от по 2 см. Карфиолът се разделя на големи розички.
В тенджера от 5 л се слага гхи 1 мм (за Вата доша – 2 мм) и пускаме котлона на среден огън.
След като се появят вълнички, слагаме кимиона и запържваме до аромат и промяна на цвета. Добавяме джинджифила, пържим 10 сек и добавяме картофите. Разбъркваме и добавяме подправките на прах и пак разбъркваме.
Слагаме карфиола и разбъркваме. Добавяме вряла вода да покрие 2 см от дъното. Чакаме да заври, захлупваме и намаляваме леко огъня. След 7-8 мин разбъркваме и пак захлупваме. След 5-6 мин посоляваме и разбъркваме. След 3-4 мин слагаме сметаната и внимателно разбъркваме. Поръсваме с копър на вкус.
Сервира се с басмати ориз.
Лятно време Пита доша може да замени сметаната с кисело мляко.